Yrityksemme tarina

1.8. 2012 017

Kotitilamme on ollut Kleemolan suvulla jo 1600-luvulta alkaen. Olavin lapsuudessa se oli maitotila, ja lehmät laidunsivat monilla nykyisillä mökkitonteillamme.

Olavin vanhemmat Veikko Kleemola ja Anna-Maija Kleemola (o.s. Wittfooth) suunnittelivat uuden navetan rakentamista vuonna 1974. Samaan aikaan verottaja alkoi verottaa rantalaitumiamme mökkitontteina ja rakennusmestarimme Arto Hopeala suositteli mökkien rakentamista navetan sijaan. Silloin vuokramökkeily ei ollut vielä niin tavallista kuin nykyään. Näin vanhemmat alkoivat rakentaa ensimmäistä vuokramökkiään, nykyistä Villa Keijulaa, jonka Arto suunnitteli. Siitä lähtien Arto on suunnitellut jo 40 vuoden ajan lähes kaikki rakennuksemme. Hän on perheensä kanssa ollut myös vuosivuokralaisena kolmella eri mökillämme.

Kleemolan tilan Mansikit muuttuivat siis mökkituristeiksi. Ensimmäiset vuokralaisemme Hansu ja Veera vuokrasivat nykyisen Villa Keijulan vuonna 1974, kun vasta mökin takaseinä törrötti pystyssä. Veikko ei halunnut isänsä tavoin myydä kotitilan rantoja, vaan päätti hyödyntää alueita mökkejä rakentamalla.

Olavin vanhemmat lisäsivät vihannesten viljelyä ja mahdollistivat mökkien rakentamisen puurtamalla lujasti pellolla. Tilallamme oli aiemminkin viljelty viljan lisäksi muun muassa avomaankurkkua ja perunaa, ja vuonna 1974 alkoi lantun ja punajuuren viljely.

Mökkejä nousi lähes joka vuosi. 1975 rakennettiin Villa Sukka ja vuonna 1976 Villa Lagun ja Lilla Falli. Samaan aikaan Veikko laittoi vireille ensimmäisen rantakaavamme. Kaavoitusta odottaessa kunnostettiin vanha pihasaunamme (nykyinen Villa Ahvena) mökiksi.

Kaavoittajan seitsemän vuoden vitkuttelun takia seuraava mökki, Villa Menninkäinen, rakennettiin vasta vuonna 1983. Vuonna 1985 nousi Villa Marjoniemi ja vuonna 1987 Villa Helinä.

1982-1986 rakensimme myös isomman vihannesvaraston vanhan varastona toimineen navettamme tilalle.
1043

Kun Fallinrannan alueemme viimeinen mökki, Villa Töllinkäinen, valmistui vuonna 1989, arvelimme mökkien lukumäärän olevan siinä. Niin ei kuitenkaan käynyt.

Kun Hakkenpäähän muodostettiin osayleiskaava, huomasimme, että meillä on rantarakennuspaikka myös kylän toisella laidalla Verkluodossa. Alue ei ollut erityisen houkutteleva: tiheää kaislikkoa, synkkää pusikkoa ja matalaa savikkorantaa. Olavi ryhtyi toimeen isänsä kanssa. Vuonna 1992 rakennettiin Villa Verkluodon sauna.

Veikko-isä suunnitteli tapansa mukaan aina vain uutta mökkiä. Silloin Olavi sanoi hänelle: ”Nyt tehdään välillä teille talo!” Niinpä vuonna 1994 Arto ja hänen poikansa Tommi Hopeala rakensivat Veikon ja Anna Maijan talon seuraavan vuoden sukupolvenvaihdosta ajatellen.

Sukupolvenvaihdoksen takia vuokramökeistämme oli pakko muodostaa firma. Niinpä vuonna 1994 perustettiin Fallinranta Oy. Nimen keksimme siitä, että suurin osa mökeistä sijaitsee Fallin alueella. Kun tutkimme tarkemmin asiaa, selvisi, että falli on köysi, joka nostaa purjeveneen purjeen mastoon. Mökkialueellamme on siis muinoin säilytetty purjeveneitä varusteineen.

Vuonna 1997 aloimme rakentaa Villa Verkluodon päämökkiä. Samana vuonna Olavi osti Kunholmista neljä kuivan maan kaavatonttia ja jälleen ruovikkoista matalaa vesijättömaata. Kunholmin alueen kaavan valmistuminen kesti uskomattomat 5,5 vuotta, jona aikana siivosimme tontit ja kaivoimme rannat kuntoon.

583

raksaa ym 5.7. -12 172

Vuosituhannen alussa teimme ison parannuksen, kun laitoimme kaikille vanhoille mökeille kunnallisen veden ja sähköt. Rakensimme myös ulkomaalaisille peltotyöntekijöillemme alun perin tarkoitetun Villa Mäntylammen vuonna 2000.

Suurin vuokramökkimme Villa Weikkola nousi vuosina 2001-2004. Vuonna 2005 rakensimme ihanan Lilla Kunholmin viidessä viikossa pilareista vuokrauskuntoon.

Kaikki mökkimme on tehty talvisin ja saatu yleensä keväisin valmiiksi. Villa Kunholm kuitenkin valmistui ikimuistoisesti juhannusaatonaattona 2006 kello 0.01 yöllä.

Olavin äiti Anna-Maija oli innokkaasti mukana rakennuksilla esimerkiksi siivoten, raivaten, maalaten ja ruoasta huolehtien. Hän oli mukana lähes viimeiseen asti ennen kuin nukkui pois 2007.

Lyhytaikainen mökkivuokraus alkoi melko yllättäen. Olavin isoisä Santeri Kleemola vuokrasi siskolleen 50 vuodeksi Villa Railahden, ja paikka palautui meille vuonna 2010. Silloin remontoimme mökin täysin uusiksi: vanhasta jäi vain pieni osa ulkolaudoitusta. Kalliin remontin ja suuren kysynnän takia päätimme kokeilla mökin viikkovuokrausta.

Heidin iPhone 677

Heidin iPhone 690

Veikko-isällä on ollut aina tarmoa aloittaa uusi rakennus. Hänen sisukkuutensa ansiosta mökkejä alkoi nousta tasaiseen tahtiin, ja hän oli usein mukana vielä 75-vuotiaanakin. Silloin hän sanoi, että voisi alkaa pitää kertyneitä lomiaan pois, sillä hän aloitti työuransa jo 13-vuotiaana maitoauton hanttimiehenä.

Näin Veikko siirtyi lomailemaan vaimonsa Annen kanssa – kunka ollakaan, heille uutta saunamökkiä rakennuttaen. Mikä tärkeintä, nyt he voivat keskittyä myös kahden kissansa hoitoon. Kuten kuvista näkyy, Veikko ja Anne hyörivät kuitenkin toisinaan myös mukanamme mökkihommissa.

781

777

Olemme vuokranneet ja rakentaneet mökkejä jo yli 40 vuotta. Myös rakennusmestarimme Arto Hopeala on pyörinyt tiiviisti mukana koko ajan ja ylentynyt suunnittelupöydältä kattohommiinkin. Arton poika Tommi on rakentanut meille muun muassa oman kotimme Villa Kattilan, jonne pääsimme muuttamaan 2013.

2062

Lantun viljely jatkui meillä 40 vuoden ajan, ja myimme viimeiset lanttumme vuoden 2014 alussa. Lantut nostettiin aina käsin ja pakattiin pääosin kahden kilon pusseihin. Olemme toimittaneet periaatteessa jokaiselle suomalaiselle kilon lanttua.

244

094

Heidin iPhonesta 170

Keväällä 2012 adoptoimme vilja-aittamme alta orvot kissanpojat Hanin ja Sulon, jotka pyörivät mökeillä mukanamme, tapaavat turisteja ja tassuttelevat myös Fallinrannan Facebook-sivuilla. Elokuussa 2014 kattikoplaamme liittyi Hansu.

Keväällä 2016 lisäsimme lyhytaikaista vuokrausta ja muutimme entiset vuosivuokramökit Villa Kunholmin ja Villa Verkluodon lyhytaikaiskäyttöön. Nyt entistä useampi pääsee nauttimaan näistä kauniista paikoista.

Vuosi 2016 oli myös erityinen, koska pieni Möttönen syntyi kesällä ❤ Suloinen tyttö on suuri ilomme joka tuo iloa elämään.

Tällä hetkellä matkailu on Olavin pääelinkeino. Fallinranta Oy vuokraa vuosimökkien lisäksi kuutta mökkiä viikoiksi ja viikonlopuiksi. Lisäksi majoitamme matkailijoita vanhassa maalaistalossamme, Wanhassa Kleemolassa. Pelloillamme viljelemme kauraa ja ohraa.

On ihana huomata, kuinka moni turisti ihailee nykyään luonnonkauniita rantojamme. Monelle on yllätys, miten paikkamme on luotu vuosikymmenten työllä kaislikoista, savikoista ja pusikoista.

Emme koskaan suunnitelleet rakentavamme näin monta mökkiä. Mukavat asiakkaamme ovat vain antaneet työllemme tarkoituksen.

%d bloggaajaa tykkää tästä: